VERDUURZAMEN
Wie zijn huis of bedrijfspand gaat verduurzamen, draagt niet alleen bij aan een beter milieu, maar bespaart direct op de energierekening. Toch is het grootste bijkomstige voordeel waarschijnlijk het comfort. Door goede isolatie houdt u in de winter de warmte beter binnen en in de zomer blijft het langer koel, terwijl u op stookkosten of kosten van ventilatie of airconditioning bespaart. Bovendien heeft u in een goed geïsoleerde woning minder geluidsoverlast.
DAKISOLATIE
Warmte stijgt, dus isolatie van uw dak is een goede investering. Voor het isoleren van een schuin dak, hoeven we de pannen niet te verwijderen. Dakisolatie kan bij een schuin dak van binnenuit, zodat u nauwelijks overlast ondervindt. Bij een plat dak isoleren we vanaf de buitenkant. Zeker bij woningen die voor 1991 zijn gebouwd, is het de moeite waard om te laten controleren hoe goed uw dak is geïsoleerd. De kosten van dakisolatie zijn binnen enkele jaren terugverdiend.
GEVELISOLATIEVoor het isoleren van de buitenmuren hebben we verschillende mogelijkheden. Als spouwmuurisolatie niet mogelijk is, kunnen we de gevel bedekken met isolatiemateriaal.
Buitengevelisolatie is ook een oplossing wanneer de buitengevel beschadigd is. Het betekent wel dat uw pand een ander aanzicht krijgt. De gevel kan afgewerkt worden met bepleistering, steenstrips of gevelbekleding van hout. Een hele ingrijpende oplossing is het plaatsen van een nieuwe buitenmuur. Uw woning is na isolatie van de gevel goed beschermd tegen weersinvloeden. Aan de binnenzijde kunnen we muren isoleren door het plaatsen van een voorzetwand, dat doen we vaak bij oude en historische panden. |
ISOLATIEGLAS
Is uw woning of kantoor al voorzien van dubbel glas? Dan loont het toch de moeite om te laten uitrekenen welke besparing HR++ of triple glas kan opleveren. In sommige gevallen zal daarbij het kozijn vervangen moeten worden, maar dat is niet altijd nodig. Als uw kozijnen aan vervanging toe zijn, dan kunt u het beste meteen kiezen voor triple glas en kozijnen met een dubbele kierdichting.
VLOERISOLATIEMet het isoleren van de vloer, isoleert u vaak de kruipruimte. Vloerisolatie is relatief voordelig en heeft direct effect. Een slecht geïsoleerde vloer is een van de grootste energieslurpers. Een goed geïsoleerde vloer voelt direct minder koud aan. Hoe we uw vloer kunnen isoleren, is afhankelijk van het materiaal waarvan de vloer gemaakt is. Bij een houten vloer worden andere materialen gebruikt dan bij een betonnen vloer. Het maakt ook verschil of de kruipruimte droog of vochtig is.
|
LUCHTDICHT BOUWEN
Vaak bestaat het idee dat luchtdicht bouwen alleen mogelijk is bij nieuwbouw, maar dat is niet zo. Bij een bestaande woning kunnen kieren en naden dicht gemaakt worden, zodat er geen ongewenste luchtstroom ontstaat. Voor een gezond binnenklimaat is het van belang om in een luchtdichte woning te zorgen voor gecontroleerde ventilatie. In een luchtdichte woning daalt het energieverbruik, waardoor minder CO2 wordt uitgestoten. Het comfort in een luchtdichte woning is groot. Luchtdicht bouwen voorkomt vochtproblemen en is geluidwerend.
GASVRIJ WONENSinds juli 2018 worden er in Nederland geen woningen meer gebouwd met een gasaansluiting. Ook bestaande woningen worden steeds vaker aardgasvrij gemaakt. Een hele overstap. Voordat u kunt overstappen, moet uw huis namelijk eerst goed geïsoleerd zijn. In 2021 moet elke gemeente een warmteplan hebben. Het is goed om zo’n warmteplan te checken voor de wijk waar u woont. Daarin staat bijvoorbeeld of er in uw wijk een warmtenet komt. Is dat niet het geval dan kunt u bekijken of u uw huis kunt verwarmen met een warmtepomp of zonnepanelen.
|
WARMTEPOMPPas als een woning goed geïsoleerd is, heeft het zin om een warmtepomp te laten installeren. Een warmtepomp gebruikt grondwater of lucht als warmtebron. Afhankelijk van de isolatie van uw huis kunt u een volledig elektrische, hybride of ventilatie-warmtepomp laten installeren. Hou er rekening mee dat bij deze constante manier van verwarmen de temperatuur lager is, dan bij verwarming met een CV-ketel. Het kan zijn dat uw huidige radiatoren hiervoor niet geschikt zijn. Vloer- en wandverwarming zijn bij uitstek geschikt voor gebruik van een warmtepomp, er zijn ook speciale radiatoren die bij de bereikte temperaturen de woning comfortabel verwarmen.
|
ZONNEPANELEN
Ook in Nederland zijn zonnepanelen geschikt als warmtebron. Als de lucht bewolkt is, zetten de panelen nog steeds daglicht om in energie. Voordat u overgaat tot installatie van zonnepanelen, moet u laten controleren of uw dak geschikt is. De ligging van de zonnepanelen bepaalt de opbrengst; een dak op het zuiden vangt meer zonlicht dan een dak in de schaduw. Voor een platdak gelden weer andere criteria dan voor een schuin dak. Het aantal zonnepanelen dat geplaatst wordt, is afhankelijk van de hoeveelheid energie die nodig is. Dat is weer afhankelijk van het aantal personen dat in een huis woont en de mate waarin uw huis is geïsoleerd. Het plaatsen van zonnepanelen is niet rendabel bij een slecht geïsoleerde woning.
De grote platte daken van bedrijfspanden en opslagloodsen bieden ruimte aan grote hoeveelheden zonnepanelen. Wij bekijken graag samen met ondernemers wat de mogelijkheden zijn om eigen energie op te wekken. We beoordelen of de dakconstructie sterk genoeg is, adviseren wat er moet gebeuren om deze sterk genoeg te maken en wat de meest economische ligging van de zonnepanelen is. Door zonnepanelen op uw dak te installeren, laat u zien dat u bijdraagt aan het milieu. Er zijn verschillende subsidiemogelijkheden en belastingvoordelen, waarvoor komt u in aanmerking? |